Kokemuksia tekoälykuvista
AI (artificial intelligence) eli tekoäly kehittyy kovaa vauhtia ja luo valokuvaajille uusia mahdollisuuksia sisällöntuotannossa. Itse hyödynnän AI:n antamia mahdollisuuksia esimerkiksi taustojen rakentamisessa kuville. Valokuvaus saa uusia ulottuvuuksia.
AI:lla tuotetuilla kuvilla oli pitkään rajoitteena pieni resoluutio, mutta tämä ei ole enää juurikaan rajoitteena. Nyt voi AI:ta hyödyntää jo suuremmissakin tulosteissa.
Valokuvaajana tämä on todella mielenkiintoinen kehitysalue, erityisesti itselleni osana rakennekuvia. Workflow:n osalta etenen usein AI-tausta edellä, jolloin esimerkiksi ihmiset voin valaista studiollani niin, että valo vastaa taustan valaistusta. Sävytyksen teen aina Photoshopissa.
AI mahdollistaa kuvien kanssa helposti uusia hauskoja tunnelmia, puitteita ja ympäristöjä kuvien rakentamiseen.
AI in creation
process
Tekoälyn avulla
pystyy luomaan
vaikuttavia rakennekuvia
Reissukuva Losista
Tässä kuvassa auto taustoineen on luotu AI:n avulla. Itseni kuvasin studiolla ja pistin sitten mietteliäänä seisoskelemaan kuvaan. AI ja todellisuus kohtaavat leffamaisessa tunnelmassa.
Vanha tehdas
Kuvassa tehdashalli on luotu AI:n avulla ja itseni olen kuvannut studiollani. Koska AI:lla tuotetut kuvat ovat edelleen pieniä ja heikko resoluutioisia olen kuvannut itseni ilman salamavaloa suurella ISO-arvolla, jolloin kuvaan liitettävä henkilö, hieman rakeisena, istuu paremmin maisemaan.
Kuvataustoja
Tässä esimerkki AI:lla luodusta taustasta ja valmiista kuvasta editoinnin ja yhdistelyn jälkeen.
AI hahmoja
Nämä esimerkkikuvat ovat kaikki suoraan AI:n luomia ilman erillistä editointia. Kasvojen luomisessa AI on jo todella kehittynyt ja henkilöhahmoja on näppärä sijoitella eri aikakausille ja määritellä fiilis, vaatetus jne.
AI & henkilökuva
AI eli tekoäly on näppärä apuväline studiossa kuvattujen
henkilökuvien taustojen rakentamisessa. Suurtulosteihin tekoälyllä tehtyjen taustojen resoluutio ei riitä, mutta nettikuvituksena ja somessa kuvat toimivat hyvin.
Rakennekuvissa on olennaista sävytys ja valon suunta, jotta kuvat saadaan näyttämään hyvältä kokonaisuudelta.
Itse valmistelen ensin taustan ja sen jälkeen asetan studion valot taustaa mukailevaan suuntaan. Kuvan koonnin ja sävytyksen viimeistelen Photoshopissa.
AI:n haasteita
AI:lle yllättävän haastavaa on luoda kuviin ihmisen kädet. Jostain syystä jo sormien lukumäärä on pääsääntöisesti pielessä ja vain satunnaisesti niitä on viisi.
Tässä kuvassa on varsin herttainen vanha mummo kutomassa. Sylissä oleva lankakerää apinoiva kerä on saanut korvat ja silmät. Lisäksi kädet ovat ihan miten sattuu. Haaste on mitä ilmeisimmin se, että kädet ja sormet voivat olla niin monessa asennossa ja niveliä riittää.
Iltakävely New Yorkissa
Tekoälyllä luotu tausta iltakävelylle pikku kujalla New Yorkissa.
Itseni kuvasin studiollani ja liitin sitten AI -kuvaan, jota ensin suurensin ja tarkensin.
Hauska tapa luoda uutta fiilistä kuvituksiin.
Studiovalokuvaus & AI taustat
Tätä kuvaa olikin oikein hauska tehdä. Ystäväni viettivät yhteisiä 60 vuotispäiviä, ja päätimme ottaa ja tehdä TOSI vanhan kuvan eli kunnon pönötystä eikä hymyä lainkaan. Kyseisen tyylin alkuperäinen syy lienee pitkä valotusaika. Oli helpompi olla monta sekuntia paikoillaan kun naama oli peruslukemilla.
Workflow:
-
Kuva otettiin valokuvausstudiollani Espoossa ja taustan tein tekoälyllä (Midjourney). Raw- tiedostot pyöräytän aina ensin Lightroomin kautta, missä teen perussäätöjä valaistukseen.
-
Tämän jälkeen kuvien rakentaminen siirtyy Photoshopin puolelle, missä yhdistelen kuvat, lisään haluamani elementit (pölyt, savut, valonsäteet, gradientit, varjot jne jne.) Tässä kuvassa eri leyereitä oli 17.
-
Omassa työnkulussani viimeisenä vaiheena on vielä koontikuvan sävytys. Ensimmäisen color mach:in teen jo heti kun kuvat on yhdistetty. Hyvä muistaa, että omiin leyereihin leikatuihin kuvan osiin pitää viedä samat käsittelyt kuin pääkuvaan.
Pienellä askartelulla kuvaan sai mukavan ja arvokkaan tunnelman. Antiikki kehyksissä kuvasta voi aistia pikkuisen pölyisen menneisyyden 😉